I když americký svátek neslavíte, při tomto se určitě pobavíte
Američané zatím nestihli exportovat všechny halloweenské tradice, ale oblékání se do kostýmů a zejména vyřezávání dýní jsou stále populárnější iu nás. Svíčkou osvětlená dýně s vyříznutým hrozivým výrazem působí velmi efektně zejména večer a vytvoří „příjemnou“ podzimní atmosféru. Navíc je to zábava. Poradíme vám, jak si vyříznout perfektní dýni.
1.Výběr tykve
Větší dýně se vyřezávají lehčeji, ale mají příliš silnou stěnu. Vybírejte tedy něco mezi tím. I hmotnost je indikátorem, zda se při vyřezávání natrápíte více nebo méně. Těžká dýně bude mít pevnou a hustou, zatímco lehčí vláknitou a pavučinovou dužinu. Světlejší barva naznačuje, že dýně bude měkčí a také se bude do ní řezat jednodušší. Dýně by měla mít zachovanou stopku. Důkladně prozkoumejte i její kůži, zda není poškozená. Každý náznak přeléčení, zářezu může naznačovat, že dýně začala zevnitř hnít. To není dobré, zvláště pokud se z vyřezaného strašidla chcete nějaký čas těšit.
2.Nářadí
K odříznutí poklopu budete potřebovat větší a pevnější, nejlépe vroubkovaný nůž, ale k vyřezávání detailů nejlépe poslouží špičatý tenký vykosťovací nožík. Samozřejmě, oba musí být pořádně ostré. Při vybírání dužniny a semínek si můžete pomoci například kovovou naběračkou, hrníčkem au menších dýní postačí i pevná lžíce.
3.Motiv
Nejjednodušší je vyřezávat dýni intuitivně – oči, ústa, nos – ale ruka vám může snadno ujít a vaše dílo bude nenávratně zničeno. Nebo netrefíte proporce a místo strašidla vytvoříte něco, co bude všem k smíchu. Zkuste tomu předejít a nakreslete si perem nebo fixem obrysy „obličeje“ přímo na dýni a jděte po nich nožem. Budete mít jistější ruku. Použijte omyvatelný fix, abyste uměli zbytky čar smýt houbou.
Troufáte-li si na složitější dílo, na internetu najdete různé inspirativní motivy nejen strašidelných tváří. Nebo si můžete nakreslit vlastní. Vytiskněte si motiv na obyčejný papír, přilepte jej na dýni lepicí páskou a jděte po obrysech na papíře tenkým hrotem ostrého nožíku. Takto motiv přenesete přímo na dýni a můžete začít vyřezávat.
4.Poklop
Filozofická otázka zní: odříznout vrch nebo spodek dýně? V podstatě je to jedno, každá možnost má své za i proti. My se přikláníme k odříznutí spodní části dýně, díky čemuž bude stabilnější, déle si udrží vlhkost a zůstane čerstvá, no a v neposlední řadě to budete mít jednodušší i se stabilitou svíčky, když dýni postavíte na pevnou podložku. U širších a rozlehlejších dýní vyřízněte menší kruh, než je jejich půdorys. Vyšší a štíhlejší dýně je také lepší otevřít zespodu, zlepšíte tím jejich stabilitu. Pokud se rozhodnete odříznout vrchní část dýně a vytvořit strašákovi jakousi čepici, řežte pod 45stupňovým úhlem, abyste řez zamaskovali a víčko lépe přiléhalo.
5.Svíčka
Svíčka v dýni potřebuje k hoření dostatek vzduchu, proto nepoužívejte příliš velkou. Nejvhodnější bude malá čajová svíčka, případně menší svíčka ve skleněném nebo keramickém svícnu. Pokud jste do dýně nevyřízli dostatečně velké otvory v podobě očí a úst, budete možná muset na zadní straně přidat pár děr, abyste usnadnili přísun vzduchu. Případně vyřízněte dírku v poklopu na místě, kde svíčka zanechává černý flek. Vytvoříte jí tím komín. Vnitřní stranu víka můžete posypat mletou skořicí nebo napíchat do ní hřebíček, dýně vám bude krásně voní.